top of page
חיפוש

לעבור נכון את תקופת המעבר

  • תמונת הסופר/ת: נירה גבאי
    נירה גבאי
  • 15 ביולי 2022
  • זמן קריאה 4 דקות

תקופת החופש הגדול היא התקופה שבה הורים רבים מבצעים מעבר של דירה, ילדים עוברים מהגן לכיתה א', ותלמידים מחליפים בתי ספר. ניתן להתכונן מראש לתקופת המעבר ובכך לצמצם את הפגיעה האפשרית ממנה


החופש הגדול הוא זמן בו רבים עוברים דירה או יישוב מגורים, הילדים מחליפים מוסד חינוכי או עולים שלב, מגן לכיתה א' או מיסודי לחטיבת ביניים, וצריכים להיפרד מסביבה מוכרת. חשוב להיות קשובים לקשיים שלנו ושל הילדים - לפני המעבר, במהלך המעבר ואחריו.

בניגוד למבוגרים, אשר מבצעים מעבר בהחלטה מודעת ומתוך ראייה כוללת, אם במטרה להיטיב את תנאי המגורים, לחסוך בהוצאות, לגור קרוב למשפחה, או בשל מקום עבודה חדש, הילדים במשפחה, שניסיון החיים שלהם הוא מועט, עשויים לחוות את המעבר כאילוץ מאד קשה שמחבל בשגרת החיים המוכרת והידועה.

כיצד להיערך למעבר?

קורא של המדור הזה, אב לילדים, שאל: "יש דירה שאנחנו רוצים לרכוש, היא מרווחת ויפה ותיתן אפשרות לחדר לכל ילד, אבל הדירה נמצאת במקום מרוחק, ביישוב שבו אנו גרים, והילדים מתנגדים שנרכוש אותה. הם חוששים שיאבדו את כל החברים שלהם. מה את אומרת שכדאי לעשות?".

ההורים הם המנהיגים של הבית, הסברתי בתגובה, החלטות חשובות כאלו לא נפקיד בידי הילדים. אנחנו, אימא ואבא, בוגרים ובעלי שיקול דעת, לקחנו את כל השיקולים והחלטנו לרכוש את הדירה, גם אם ההחלטה אינה מוצאת חן בעיני הילדים שלנו.

המסר לילדים יהיה: "אני מבין שיכול להיות לך קשה במעבר, אך אני סומך עליך שיש לך את הכוחות להתמודד עם השינוי, ואנחנו פה כדי לסייע לך".

אמירה כזו נוסכת ביטחון אצל הילדים ומעצימה את היכולת שלהם להתמודד עם השינוי. לרוב, הביטחון העצמי של הילד/ה יתחזק והם יאמרו לעצמם: ההורים שלי יודעים מה שהם עושים, הם מאמינים בכוחות שלי, אז ודאי שאני אאמין בעצמי.

מידע מפחית חרדה

יש חשיבות רבה בשיתוף הילדים בהליך המעבר ובאספקה שוטפת של אינפורמציה על השינויים הצפויים, והכל במטרה לצמצם את החרדה הטבעית שכל שינוי מייצר.

לדוגמא, לפני מעבר לדירה החדשה, כדאי לסייר עם הילדים באזור, להראות להם היכן נמצאים גני השעשועים, גן הילדים, המכולת השכונתית, הספרייה, בית הספר, תחנת ההסעה לבית הספר, וכיו"ב. ככל שהילדים יידעו יותר על המעבר הצפוי כל יגבר הביטחון שלהם בכך שהם יכולים להתמודד.

כדאי לשוחח עם הילדים ולשתף אותם במצבים שבהם אנו היינו בתהליך מעבר דומה, אם זה מעבר דירה, מעבר מוסד חינוכי, החלפת מקום עבודה, איך היו גם לנו חששות, איך התגברנו, מה עזר לנו, וכיצד יצרנו חברויות חדשות. השיתוף מהווה מודל לילדים איתו הם יכולים להזדהות ולמצוא בו דרך להתמודדות עם הקשיים.

אם מדובר בילדים בגיל בית ספר ניתן ליצור קשר עם המוסד החינוכי שבו ילמדו ולבקש פרטים של ילדים בני אותה שכבת גיל שגרים בשכונה. במידת האפשר, ובכפוף לשיקול דעת, כדאי להפגיש ביניהם וכך בשלב ההגעה לבית הספר החדש, יש כבר מישהו שהוא מכיר וזה מחזק את תחושת הביטחון שלו.

צריך לזכור, שילדים שונים מקבלים שינויים באופן שונה ומגוון: החל מילדים מאד סתגלנים לשינויים ועד ילדים שכל שינוי מאד קשה להם. סביר להניח, שבקרב הילדים שלכם, יהיה ילד אחד חברותי יותר וילד אחר שמתקשה יותר להסתגל. חשוב שלא לעשות השוואות ביניהם - לכל אחד ואחת יש את החוזקות והיכולות בתחומים שונים, ואת זה יש להדגיש ולהעצים.

מהגן לבית הספר

המעבר מהגן לבית הספר הוא מעבר שיש לתת עליו את הדעת. אני מכירה הורים רבים שמתלבטים האם כדאי להעלות את הילד/ה לכיתה א' או אולי להשאיר שנה נוספת בגן כי עדיין אין בשלות לכך.

ישנם הורים אשר לאחר הכניסה לכיתה א' אומרים לעצמם: "אם רק היינו משאירים אותם שנה נוספת בגן הכל היה נראה אחרת". אופן החשיבה הזה אינו מקדם אותנו לשום מקום. אתם צריכים לסמוך על עצמכם שבאותה נקודת זמן, ובסיטואציה המורכבת שבה הייתם נתונים, עשיתם את הטוב ביותר שיכולתם. אין טעם לבכות על חלב שנשפך!

באופן כללי, אני לא רואה טעם בקורסים שצצים היום המציעים להכין את הילדים למעבר מהגן לבית הספר. המוכנות של הילד/ה צריכה להיבחן על ידי ההורים והמסרים הגלויים והסמויים שהם מעבירים הם אלו שיופנמו אצל הילדים.

חרדה אצל ההורים

אם אנחנו חרדים ולא סומכים על הילדים – את המסר הזה של חוסר הביטחון הם יביאו איתם להתמודדות עם תקופת המעבר. אם המסר שלנו יהיה שמדובר בשינוי בחיים מתוך שינויים רבים שצפויים בעתיד, חלקם מבחירה וחלקם מכורח, ושהתמודדות עם שינוי תורמת לתחושה של התגברות על קשיים ומתוך כך להעצמה אישית.

במעבר שבין גן לבית ספר ישנם הורים רבים שנקלעים לחרדה וזאת מתוך חוויות שונות ובהן: חוויית המעבר שלי כהורה הייתה לא טובה, יש לי כהורה קושי עם שינויים, אני ההורה אדם חרדתי ולוקח הכל קשה מאוד – כל אלה תחושות שאנו מעבירים לילדים שלנו.

במרבית המקרים, אני ממליצה להורים חרדים להיעזר בהדרכת הורים מקצועית. במספר מועט של מפגשים ניתן לפוגג את החרדה ולשנות את המסר המועבר לילדים. כמו כן, ברוב בתי הספר יוזמים סיור היכרות של הילדים העולים לכיתה א' כדי להקל על המעבר ולהקטין את תחושת חוסר הוודאות.

מסר אופטימי

אם אתם הורים לילד/ה בכורים, מן הסתם שההתרגשות תהיה יותר גדולה, ועליכם להקפיד ביתר שאת על העברה של מסרים אמיתיים ואופטימיים ולהכיל את הקשיים.

לדוגמא, אמירה מעצימה יכולה להיראות כך: "אני רואה שקשה לך להתמודד עם שיעורי הבית, זה דבר חדש, שבגן לא היה קיים. עם זמן תגלה שתרגול והתמדה יכולים להיות מהנים ולהביא אותך להישגים יפים. אני פה כדי לסייע לך ואני סומך עליך שבזמן הקרוב יהיה לך יותר קל". אמירה כזו מכילה את הקושי ולא מבטלת אותו, נותנת תקווה לעתיד ומדגישה את אחת המיומנויות החשובות ביותר שכל בוגר מכיר – תרגול והתמדה.

בהצלחה במעברים השונים.

 
 
 

Comments


bottom of page